Martine de Kok

BASISCONCEPT “C’est le ton qui fait la musique et c’est le récepteur qui détermine le ton.”
Waar ik het graag over willen hebben, is het belang van intonatie, en oogcontact, fysieke aanwezigheid bij communicatie. Onze contacten zijn al een klein jaar zeer beperkt, we zien elkaar soms wel via scherm, maar dan nog. Ik wandel vaker met vrienden; we verzinnen nieuwe manieren om elkaar toch fysiek te ontmoeten, maar ook meer dan de laatste jaren schrijf ik terug, met vrienden en vriendinnen, ouders, collega’s zelfs: Kaarten, brieven, maar ook korte berichten, via messenger bvb. Chatten. Soms kort op de bal, in een snel tempo, een ritme. Geestig, poëtisch, filosofisch, gespitst, gevat. Bijna alsof het een wedstrijd in alertheid is. Praten zonder toon, zonder klank, zonder oogcontact. Veilig. Verslavend soms. ‘Jeuj, wéér een bericht!’ Nóg een shot dopamine. Leuk allemaal, maar wanneer de gesprekken enige diepgang krijgen, wanneer er échte dingen verteld worden, of wanneer er zaken zijn die uitgeklaard moeten worden, groeit daarmee de kans op misinterpretaties, onduidelijkheid, verwarring. Ruis op de communicatie. Interne ruis. Die is er altijd een beetje, omdat de ‘récepteur’ zijn eigen ideeën en emoties in een gesprek meebrengt. Misschien stapte die toevallig met het verkeerde been uit bed en sliep die slecht, of… Zo kan al snel een bepaalde zin uit een chatgesprek, zonder de volledige context van de gespreksvoerders, een heel eigen leven gaan leiden… Je hoort wat je wil horen, maar nog meer: Je leest wat je wil lezen. Omdat er de tijd en ruimte voor is. Je hebt naar eigen vrijheid de kans om urenlang na te denken over een repliek. Niet altijd even slecht, me dunkt, maar met het gevaar dat er een heel nieuw verhaal kan ontstaan in iemands hoofd; een verhaal dat de ander niet meekreeg. En zo zijn we vertrokken. Bestaat dat wel, geruisloze communicatie? Via chatten of sms, zonder intonatie of oogcontact, lijkt het des te moeilijker.
Voilà het thema waar ik het over wil hebben. Snel snel neergeschreven. De mogelijke uitwerkingen zijn nog volop aan het wentelen en keren en en een vaste vorm aan het zoeken in mijn hoofd. Ik schreef enkele chat-dialogen, bedacht een aantal concepten, improviseerde wat, maar geen enkel idee overwon voorlopig, of vond haar plaats op de voorgrond. (Voornamelijk door tijdsgebrek o.w.v andere sounddesign opdrachten, dus gebrek aan focus.) Voor een brainstorm en samenwerking sta ik uiteraard zeer open.
Via wetransfer stuur ik je nog een kort opgenomen filmpje van een pelletkachel.Deze vond ik op een manier toepasselijk. Hoe hou je relaties (liefde, vriendschap, werk,…) via online communicatie brandend, levend en geruisloos. Ik filmde zo’n 25 minuten in totaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: